Wie is Jocanto?

Jongerenkoor Jocanto is een koor voor iedereen tussen de 14 en 35 jaar die het leuk vindt om te zingen. De naam ‘Jocanto’ komt van het Italiaanse “io canto”, wat “ik zing” betekent. We zingen vierstemmige nummers. Dit houdt in dat al onze zangers verdeeld zijn over vier stemgroepen. Weet je nog niet bij welke groep jij zou horen? Dat maakt helemaal niet uit! Wij kijken mee wat voor jou een comfortabele hoogte is om in te zingen. Lees hieronder alvast wat meer over onze stemgroepen.

Aan het ene uiteinde zul je een gezellige groep zien staan. Ook al zingen zij de hoogste partij van elk lied, uit de hoogte zijn ze zeker niet😊. Deze enthousiaste groep is altijd op zoek naar nieuwe leden om hen in deze hoogte te ondersteunen. Vaak zingen zij de melodie van een nummer, maar zeker niet altijd! Graag stel ik jullie voor aan… De sopranen!

Iets verder naar rechts zie je de volgende hechte groep. Deze groep staat bekend om het hebben van de lastigere partij. Waar de sopranen vaker de hoofdmelodie hebben, heeft deze groep vaak de tweede stem. Ook al vraagt deze groep soms wat extra aandacht, ze tillen met hun partij onze nummers tot een hoger niveau! Het zijn… De alten!

We vervolgen onze tour door het koor. Deze groep, sterk in hun zang, draagt ook veel bij op het gebied van expressie. Iets wat als koor ook heel belangrijk is. Deze stemgroep zingt de partij net onder de alten. Net als de alten voegt deze groep, door regelmatig af te wijken van de melodie, datgene toe wat een nummer vol en mooi laat klinken. Je raadde het al… De tenoren!

We eindigen onze tour uiterst rechts. Deze groep, muzikaal zeer sterk, vormt de stevige fundering van het koor. Zij zingen de laagste partij en zorgen met hun lange tonen voor een goede basis bij elk nummer. Ook al zijn ze met weinig, ze zijn altijd goed te horen. Zeg hallo tegen onze… De bassen!

De dirigente

En wie zorgt er nu voor dat al deze stemmen en partijen samen één mooi nummer zingen? Dat doet enthousiaste dirigente: Maud Broeksteeg! Zij zorgt ervoor dat alle stemmen samenkomen en dat ze elkaar versterken. ‘Jocanto is enthousiast en wil van alles uitproberen. Van klassiek tot jazz, tot spreekkoren en bodypercussie. En alles gaat ook goed! Ik krijg daar heel veel energie van. Ik heb elke week weer zin in de repetitie!’

Dat Maud haar roeping heeft gevonden in het dirigeren is wel duidelijk. Ze is nu bezig met een pre-master koordirectie aan het conservatorium in Utrecht!

Maud heeft al mooie momenten met Jocanto meegemaakt. ‘Ik kan niet kiezen wat mijn leukste herinnering met Jocanto zou zijn. Ik heb genoten van ons prachtige klassieke stuk tijdens het Allerzielenconcert en van de keer dat we bij het Jongerenkorenfestival de kerk op zijn kop zette. Zo kan ik nog wel even doorgaan.’

De band

Onze slogan zegt het al. Jocanto is meer dan zingen alleen. En daarmee ook meer dan een koor alleen. We hebben ook een band! Onze band zorgt voor de muzikale begeleiding bij onze nummers. Op dit moment bestaat onze band uit een drummer, een pianist, een bassist, een gitarist en een fluitist.
Deze gezellige groep is de buur van het koor op vrijdagavond. Zij repeteren op de zelfde momenten in een aparte ruimte, maar dat maakt ze niet minder onderdeel van onze vereniging!

Sociaal aspect

‘Meer dan zingen alleen’ is al jaren ons motto. Maar wat houdt dit dan in? Wat voor dingen doen wij allemaal naast zingen?

Allereerst hebben we een bestuur die alle activiteiten overziet. Dit bestuur bestaat uit leden van Jocanto. Daarnaast zijn er veel commissies waar iemand lid van kan worden. Deze zijn overigens niet verplicht! Zo is er een Jocranto, die elk kwartaal een Jocanto-krant uitbrengt: door de Jocranto commissie. Ook hebben we een PRomoteam, dat bijvoorbeeld de social media kanalen bijhoudt, de jaarlijkse oliebollenactie regelt en zorgt voor nieuwe merchandise. Bij de liturgiecommissie kun je mee bedenken hoe een dienst van Jocanto eruit komt te zien en bij de muziekcommissie beslis je mee welke nummers goedgekeurd worden en kan je ze eventueel uitwerken.

Daarnaast organiseert Jocanto, naast de repetities en optredens, veel activiteiten. Zo is er elk jaar een koorweekend, waarbij we met z’n allen gezellig een weekend weggaan. Vaak zitten we dan in een accommodatie, waar we in een bepaald thema spellen spelen en samen feesten. In 2021 stond het hele weekend bijvoorbeeld in het thema van een ‘Murder mystery’. Alle spellen konden helpen bij het oplossen van een fictieve moord. Tijdens ons jubileumjaar hebben we zelfs een koorweek! Zo gingen we in 2017 bijvoorbeeld naar Tsjechië.

Een ander voorbeeld is onze jaarlijkse flessenactie. In die week gaan we huizen in Nuenen af en halen we lege flessen op. De lege flessen worden, op grote aanhangers, ingeleverd bij supermarkten in de buurt. Logistiek is dit een hele operatie. Met de opbrengsten hiervan kunnen we wel weer een heel jaar vooruit en zo kunnen we de contributie ook laag houden. Als afsluiting hebben we dan een gezellige barbecue avond, om alle leden en helpende handen te bedanken.

Bij het helpen organiseren van dit soort activiteiten hebben al velen leden op jonge leeftijd skills geleerd die ze in de toekomst kunnen gebruiken. Dit sociale aspect maakt ons clubje bijzonder.

Naast de gezelligheid en de mogelijkheid om jezelf te kunnen zijn, kunnen Jocantoleden ook zichzelf ontwikkelen. Zo groei je naast muzikaal ook nog eens persoonlijk in een vrije en vriendelijke omgeving.