De geschiedenis van Jongerenkoor Jocanto

Voor de oprichting van het koor gaan we heel wat jaren terug in de tijd, naar het jaar 1967. Er was in dat jaar een pater die zijn 25-jarig priesterfeest wilde vieren in zijn geboortedorp Nuenen. De pater was heeroom van de familie Van Maasakkers en zij wilden graag wat extra’s doen om het feest op te luisteren.

Gelegenheidskoor

In die tijd ontstonden er veel zogenaamde ‘beat-koren’: groepen jongeren die in de kerk zongen onder begeleiding van drums en gitaren. Er werd besloten een gelegenheidskoor op te richten: Jongerenkoor Nuenen. Met Gerard van Habraken op orgel en Jan van Maasakkers als dirigent. Familie en vrienden verzorgden het vocale stuk.

Het werd een groot succes. Sinds de nachtmis had de kerk niet zo vol gezeten. Het koor paste bovendien goed bij de tijdsgeest en bracht verandering in de kerk. Men besloot daarom door te gaan. Gerard van Maasakkers werd de nieuwe dirigent en er kwamen steeds meer leden bij. In 1972 werd het eerste lustrum gevierd met een LP getiteld ‘Er is een plaats voor jou’. Ton Dekkers nam in die periode het dirigeerstokje van Gerard over.

Van 1979 tot 2008 was Frans Lammerts dirigent van Jongerenkoor Nuenen. In deze bijna dertig jaar hebben veel grote gebeurtenissen de revue gepasseerd. Zo deed het koor in oktober 1989 mee aan het International Youthchoirfestival in Veldhoven. In zowel 1995 als 1996 bracht Jongerenkoor Nuenen het winnende carnavalslied in. In 1997 werd meegewerkt aan de musical ‘Merlijn’, waarvoor Frans Lammerts de muziek schreef. En er was nog meer toneelsucces, want in 2003 speelde het jongerenkoor het stuk ‘Een wit hemd’, waarvoor Frans wederom de muziek schreef.

Van Jongerenkoor Nuenen naar Jongerenkoor Jocanto

In 1997, ons 30-jarig bestaan, werd tijdens een groot jubileumfeest de nieuwe naam van het koor onthuld. Omdat veel verenigingen de afkorting JKN gebruikten, werd namelijk besloten tot een naamswijziging. Met een lied werd de nieuwe naam feestelijk bekendgemaakt: Jongerenkoor Jocanto, afkomstig van het Italiaanse ‘io canto’ ofwel ‘ik zing’.

In 2007 vierde het jongerenkoor zijn 40-jarig jubileum en werd het onderscheiden met een lintje van de gemeente Nuenen! In 2008 gaf Frans het dirigeerstokje over aan een nieuwe dirigent: Anouk Demos. Zij gaf gedurende acht jaar leiding aan het koor. Naast ons vertrouwde repertoire is in die periode ook veel aan nieuw repertoire gewerkt. In 2016 werd Maud Broeksteeg de nieuwe dirigent van het koor. Maud begon in 2012 als pianist bij het combo, groeide door tot dirigent en trouwde in 2022 met haar ‘drummerboy’ Luuk Dielissen.