Nieuwe voorzitter Jocanto

14/07/2023

Vrijdag 14 juli vond onze jaarlijkse Algemene Leden Vergadering (ALV) plaats waarin we belangrijke dingen bespraken over afgelopen en komend Jocantoseizoen. In deze ALV namen Ken en Lizzy afscheid van het bestuur en werd er gestemd wie de lege plekken in het bestuur ging opvullen. Ook werd er gestemd wie het voorzitterschap van Lizzy ging overnemen.

Met trots presenteren we jullie onze nieuwe voorzitter: Renske Lenderink! Renske is al sinds april 2014 lid van Jocanto en heeft sindsdien al vele taken gedaan binnen Jocanto. Van 2016 t/m 2020 zat ze al in het bestuur waarin ze o.a. het programma bijhield en penningmeester was. In 2022 is ze weer opnieuw in het bestuur gekomen en heeft ze de rol van vice-voorzitter op d'r genomen.
Nu is ze dus voorzitter en daarmee neemt ze de functie van Lizzy Huijberts over die na 5 jaar voorzitterschap en 10 bestuursjaren afscheid neemt van het bestuur.

Jubileumconcert Jongerenkoor Jocanto: al 55 jaar een muzikale thuishaven waar je volwassen wordt

17/06/2023

Het Klooster barstte zaterdagavond 17 juni haast uit z´n voegen van muziek, plezier, saamhorigheid en verbondenheid. Op het 55-jarig jubileum van Jongerenkoor Jocanto, al decennialang verweven en onlosmakelijk verbonden met Nuenen, vierden zo’n tweehonderd Jocanto-enthousiastelingen – familie, vrienden, oud-leden en Jocanto-intimi – het feestje mee.

Het jubileumconcert vormt zaterdagavond de apotheose van een maandenlange, minutieuze voorbereiding tot in de kleinste details. Van gezellige maar (vaak) gefocuste vrijdagavonden én soms zaterdagmiddagen waarop dirigente Maud Broeksteeg-Dielissen zorgt dat nootjes op papier muziek vanuit het hart wordt. Waarop de vier stemgroepen elkaar telkens opnieuw (op)zoeken, gaandeweg vinden en uiteindelijk zingen als één.

Een voorbereiding waarvoor de band – onlangs wierpen ze de naam combo van zich af, in naam van verbondenheid – zich avondenlang toelegde op de (door bandleden vaak zelf gearrangeerde) begeleiding. Al het voorwerk reikt heel veel verder dan alleen het muzikale deel. Van kaartjescontroleurs en grimeurs, catering, licht en geluid tot toneelspel en choreografie – nog slechts een greep uit alle elementen en helpende handen – niets is aan het toeval overgelaten.

Vriend
Als iets uit zaterdagavond blijkt, dan is het wel dat het koor (gelijk aan de slogan) echt meer is dan zingen alleen. Jocanto is als een vriend die kwam op het juiste moment, een lichtpuntje in de week, zoals een van de sopranen voordraagt uit een intieme, openhartige brief tijdens de door Liselotte Westerterp speciaal voor Jocanto geschreven compositie. Jocanto is, naast de muziek, ook net zoveel de derde helft in de kroegen aan het Park, een thuishaven waar je de arm om je heen vindt die je nu net even zo nodig had. Waar iedereen, met alle verschillen en overeenkomsten, met open armen (en vaak veel innige omhelzingen; ook dat is des Jocanto’s) wordt verwelkomd en opgenomen. En waar je, zoals inmiddels velen, misschien zelfs de liefde vindt. Aan de hand van bijna twintig grote en kleine liedjes, aaneengeregen door toneelstukjes die een Jocanto-carrière illustreren, laat het koor zien: dit zijn wij.

Bij Jocanto leer je, langs de grote gemene deler van een passie voor muziek, volwassen worden. Met alle ups en downs, tegenslagen en successen die daarbij horen. Op het jubileumconcert lees je tussen alle regels door: je bent welkom. En je bent goed zoals je bent.